Jeroen van Zwetselaar: Doutzen Kroes stond op mijn surfplank

12 december 2020 podcast

Het spoorweghuisje in Santpoort van Jeroen van Zwetselaar werd een internationale hit in de woonbladen. Vanuit Japan tot Argentinië kwam fotografen naar de spoorlijn tussen Amsterdam en IJmuiden om de woning van Jeroen vast te leggen. Doutzen Kroes poseerde er zelfs met zijn surfplank. Inmiddels is zijn spoorweghuis van de hand gedaan en is in Aerdenhout gaan wonen.

Fotografen in mijn tuin

Na de verbouwing en inrichting van zijn nieuwe huis in Aerdenhout stromen nu ook de woonbladen toe. Heel de wereld wil het Van Zwetselaar-huis zien. ‘Op de een of andere manier willen die bladen altijd graag mijn huis komen fotograferen. Vroeger is Santpoort. En nu hier. Dat vind ik eervol en leuk. Maar ook mijn andere projecten hebben over aandacht niet te klagen hoor. Sterker nog: alle projecten die ik tot nu toe heb gedaan, zijn in publicaties verschenen. Daar ben ik wel heel trots op.’.

Luister hier Stijlcast met Jeroen van Zwetselaar:

Snoepwinkel

Als ik ontwerp ben ik heel erg met de bewoners bezig. En met de plek waar het huis staat en de stijl waarin het huis gebouwd is. Wat vraagt die plek? Wat is de historie? Wat is er verknald in de loop der jaren? Ik haal oude dingen naar voren, voeg er nieuwe dingen aan toe. Dat heb ik ook met mijn eigen huis gedaan voordat het werd verbouwd. Het huis is van origine een oud landhuis. Het staat aan de rand van het bos. En aan de voorkant staat het aan de rand van het dorp. Je loopt zo naar de bakker. Dat maakt het uniek. De afgelopen halve eeuw was dit een notariskantoor. De beleving was er een beetje uit, met grote, onbestemde ruimtes. Maar voor mensen als ik is dat juist een snoepwinkel’.

Parijse Alure

‘Het huis heeft enorme hoogtes en breedtes. Dat geeft een bijna Parijse allure. Daar kun je heel leuke dingen mee doen. Maar daar heb ik wel flink over na moeten denken. Ik heb een paar grote aanpassingen gedaan. Een paar rigoureuze doorbraken. Het middenstuk van het huis, de salon, was donker en naargeestig. Daar heb ik de hal deels bij betrokken. Die was waanzinnig groot. Veel onbenutte ruimte, met alleen muren en deuren. Die heb ik weggehaald. En ik heb gezorgd voor veel licht, grote ramen, veel glas, verouderd messing in de pui…’

Pinterest kan mij gestolen worden

‘Om tot een goed ontwerp te komen probeer altijd de persoonlijke toon te raken. Ik hou van mensen, ik hou van verhalen. Dus ik duik in hun leven. De plaatjes die mijn klanten uitknippen, de moodboards die ze maken, de pins die ze verzameld hebben op Pinterest – die kunnen me eigenlijk gestolen worden. Ik probeer naar de mensen achter de verhalen te kijken. Ik probeer hun droom te pakken.

En dan wil ik klanten 30 jaar niet meer zien

‘Als het past. Als het tijdloos is. Als je het gevoel hebt: hier hoeven we de komende dertig jaar niets aan te doen. Dat is ook altijd wat ik wil – dat mijn klanten de komende dertig jaar niet bij me terugkomen. Tenzij ze een tweede huis willen bouwen of verbouwen natuurlijk’.


Stijlcast maakt gebruik van cookies.

We gebruiken noodzakelijke cookies om onze website goed te laten werken.

Met jouw toestemming plaatsen wij statistische cookies die worden gebruikt om de website te testen en te verbeteren. De gegevens die we verzamelen zijn altijd anoniem.

Als je marketingcookies accepteert, wordt bij het afspelen van video's die wij via YouTube op onze site plaatsen informatie over jouw gebruik van onze site gedeeld met YouTube, voor social media, adverteren en analyse.

Lees meer

Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Lees meer

Statistische cookies helpen eigenaren van websites begrijpen hoe bezoekers hun website gebruiken, door anoniem gegevens te verzamelen en te rapporteren.

Lees meer

Onze website maakt zelf geen gebruik van marketingcookies. Bij het afspelen van video's die wij via YouTube op onze site plaatsen, worden wel marketingcookies geinstalleerd. Je kunt deze marketingcookies uitzetten, maar dan kun je de video's mogelijk niet meer afspelen.