Interieurontwerper Bertram Beerbaum: ‘Juist niet alles moet kloppen’

25 september 2021 podcast

Wat is high end in interieur? Bertram Beerbaum is daar heel duidelijk in: ‘Voor mij heeft high end te maken met iets van spanning in je interieur. Juist niet alles moet kloppen, dan ga je next level.’

‘Design is een totaalbeleving. Design in context noem ik het ook wel eens. Alle zintuigen spelen een rol. Wat je ziet, ruikt, voelt en beleeft is misschien niet heel voor de hand liggend. Maar juist als alles iets met elkaar gaat doen, als het een totaalbeleving is, dat maakt een interieur voor mij high end.’

In de Stijlcast-podcast praten Marjolein en Bertram hier verder over. Luister de podcast hier:

Het kan dus wél

Bertram is momenteel bezig met het ontwerpen van zijn eigen huis. ‘In mijn nieuwe keuken krijg ik een natuurstenen werkblad van 30 cm hoog. Een kunstwerk op zich. Maar, dan kom je wel bij een praktisch punt: er is daaronder geen ruimte meer voor een vaatwasser. Dus nu heb ik vaatwaslades gevonden. ​Ik vind het leuk om dat soort dingen uit te zoeken. Dat je denkt: ‘dat kan allemaal helemaal niet’. Nou, het kan dus wél. Daar zit voor mij de verrassing in.’

Als je denkt dat het ontwerpen van zijn eigen huis een eitje voor hem is, dan vergis je je. ‘Ik merk dat ik het heel moeilijk vind om dat voor mezelf te doen. Normaal voel ik en weet ik wat de juiste keuze is, dan is er geen enkele discussie. En nu… ik heb nog nooit zoveel advies gevraagd aan mijn collega’s.’

Het net even anders doen

Betram is onder meer bekend van het tv-programma Je eigen droomhuis. ‘Op tv gelden heel andere regels. Het hoofddoel is om kijkers aan de buis gekluisterd te houden. Hoe blij de mensen uiteindelijk met hun huis zijn, is minder van belang. Het hoofddoel is entertainment. Dat botst soms met hoe ik normaal gesproken werk. Maar ik vind het leuk om aan een groot publiek te laten zien dat je dingen net even anders kunt doen. Als je leert om op een bepaalde manier naar interieur te kijken, dan gaat het niet per se om geld. Dan kun je ook met een kleiner budget je huis naar 2.0 krijgen.’

Geen geld meer voor beddengoed

Het budget speelt natuurlijk wel bij elke klus een rol. ‘Ik wil al mijn projecten eigenlijk mooier maken dan het budget toelaat’, knikt Bertram. ‘En vaak zijn de verwachtingen van de klant ook groter dan zijn portemonnee. Het is daarom belangrijk om vooraf de verwachtingen goed te managen. Zo voorkom je dat je een hele mooie slaapkamer maakt, maar geen geld meer hebt voor mooi beddengoed.’

Marjolein en Bertram op kantoor bij Kabaz

Waar kennen we Bertram Beerbaum van?

Bertram Beerbaum heeft samen met Sef van der Plas en André de Vos het Gooische (interieur-)architectenbureau Kabaz opgericht. Ze hebben een holistische kijk op ontwerpen. Architectuur, interieur, styling en design vormen samen één geheel. Ruimte, materiaal, kleur, licht en lijnenspel vormen samen een totaalbeleving waarbij elk element tot in perfectie bijdraagt én het verschil maakt met zomaar een mooi huis. Bij Kabaz kun je niet alleen terecht voor interieur op topniveau. Het gaat veel verder. Kabaz ontwerpt en realiseert exclusieve woningen en kantoren in Nederland en daarbuiten. Van schets tot oplevering.

In zijn boek HALF Interior Design heeft Bertram dertien van zijn nationale en internationale projecten gebundeld. En geheel in stijl is het boek ook ontworpen als kunstwerk.

Daarnaast kun je Bertram kennen van tv. Hij is regelmatig te zien in Shownieuws op SBS6. En in het tv-progamma Je eigen droomhuis volgt hij samen met Marlayne Sahupala stellen die een net aangekochte kavel of vervallen historisch pand omtoveren tot hun eigen droomhuis.


Stijlcast maakt gebruik van cookies.

We gebruiken noodzakelijke cookies om onze website goed te laten werken.

Met jouw toestemming plaatsen wij statistische cookies die worden gebruikt om de website te testen en te verbeteren. De gegevens die we verzamelen zijn altijd anoniem.

Als je marketingcookies accepteert, wordt bij het afspelen van video's die wij via YouTube op onze site plaatsen informatie over jouw gebruik van onze site gedeeld met YouTube, voor social media, adverteren en analyse.

Lees meer

Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Lees meer

Statistische cookies helpen eigenaren van websites begrijpen hoe bezoekers hun website gebruiken, door anoniem gegevens te verzamelen en te rapporteren.

Lees meer

Onze website maakt zelf geen gebruik van marketingcookies. Bij het afspelen van video's die wij via YouTube op onze site plaatsen, worden wel marketingcookies geinstalleerd. Je kunt deze marketingcookies uitzetten, maar dan kun je de video's mogelijk niet meer afspelen.