Interview met stijlcastgast Marieke Jansen over vintage design

13 januari 2022 ontdekken

Vorig jaar was Marieke Jansen van Mariekke Vintage te gast in Stijlcast. Zij verzamelt geen gewone vintage meubelen maar design vintage en reist een paar keer per jaar door Europa om de mooiste design naar Nederland te halen. Tekst: Sanne Marije Teune

Van vintage naar duurzaam nieuw

Marieke Jansen (1990) is een creatieve duizendpoot. Nu haar succesvolle bedrijf Mariekke Vintage goed loopt en kwaliteit vintage meubelen over de toonbank vliegen, is het alweer tijd voor iets nieuws. Het verkennen van de wereld van zelfontwerpen. 

Mariekke Vintage

De wereld achter vintage

Marieke rijdt met haar groene camper het parkeerterrein van onze afgesproken locatie op. Er stapt een jonge vrouw uit die enthousiast zwaait terwijl ze naar mij toe loopt. Marieke vertelt over haar onderneming Mariekke Vintage. Een webshop met unieke vintage design meubelen, waar ze vol passie en enthousiasme over verteld. Maar ook over haar komende plannen. 

Goed gemaakt

‘Al zolang ik weet ben ik met vintage bezig!’ vertelt Jansen. Tijdens haar studies interieurontwerp en ruimtelijke vormgeving start ze met het verkopen van vintage meubelen via Marktplaats. ‘Omdat ik het verkopen daar meer als een gevecht vond voelen wilde ik hier snel iets anders voor vinden. Daarnaast houd ik erg van goed gemaakte spullen. Mijn ogen waren beter getraind dan mijn portemonnee aan kon.’ De meubelen kunnen prijzig. Marieke stort zichzelf in de designer wereld en doet veel kennis op over vintage, de verschillende stijlen, designers en producenten. Na een hele zoektocht komt ze in een hele andere wereld waar zij haar vintage items vindt. 

Hoger prijskaartje

Bij handelaren, mensen waar ze bij inkoopt, mensen die geen zin hebben in een website maken en het opknappen van de gevonden meubelen. Zij willen de spullen snel doorverkopen. Marieke vertelt dat de eigenzinnige handelaren het het leuk om de meubels te zoeken. En ze vervolgens aan te bieden aan bedrijven zoals die van Marieke. Het vaak hogere prijskaartje aan een vintage meubel is niet voor niks vertelt ze. ‘Er zit heel veel werk in, inkopen, het schoonmaken, opknappen, het op de websites zetten. En dan nog het klantencontact!’ 

De verhalen achter de bijzondere meubels gaan ondanks de vele eigenaren vaak niet verloren. Wanneer de handelaar het verhaal weet, wordt het altijd vertelt, het levert de mooiste verhalen op. De meubels komen uit de raarste en mooiste huizen. 

Hoe duurzaam is vintage eigenlijk?

‘Veel mooie meubelen zijn voornamelijk in Europa gemaakt’ aldus Marieke. Ze merkt dat de dure items toch vaak naar Amerika en Azië gaan, ‘daar zitten de mensen die het echt willen hebben en er veel geld voor uitgeven’. Zelf verkoopt ze voornamelijk in Europa. Marieke vindt het een lastig onderwerp, vintage en duurzaamheid. Veel gaat de hele wereld over, zover vervoeren dat het niet altijd duurzaam is. 

‘Het hele pakket duurzaamheid bestaat bijna niet.’

Marieke is van mening dat je nooit in alles duurzaam kan zijn en heeft het idee dat er op dit moment veel design op hergebruik gebaseerd is en dat veel dingen op elkaar lijken. ‘Ik geloof erin dat wanneer je goed communiceert in waar je wel duurzaam in bent en waar niet, dan kun je het ook mooi maken en is het ook langer houdbaar. Je gooit het niet zomaar weg.’ En daar wil ze met haar nieuwe idee op in spelen. 

Vintage in een nieuw jasje

Onder andere het idee dat veel vintage de hele wereld overgaat heeft Marieke op een nieuw idee gebracht. ‘Ik wil inspelen op het idee dat er iets ontwikkeld wordt dat ervoor zorgt dat het transport minder vervuilend is.’ Samen met een team van experts is ze haar idee om een nieuwe design item te ontwikkelen volop aan het onderzoeken. ‘Kwaliteit, functionaliteit en comfort is een must. De mensen moeten het gevoel krijgen dat ze het echt willen hebben en dat je unieks bezit. En het moet mooi zijn, zodat je het niet zomaar weggegooid.’ Marieke wil werken met een goede designer. Met het idee dat een vintage meubel zijn waarde blijft houden en je het niet zomaar wegdoet. ‘Zo wordt het alleen maar meer waard, het is een investering voor jezelf. Het blijft uniek en eigen. Als je echt met liefde ergens aan werkt en echt je eigen stijl naleeft dan maak je niet zomaar iets fout.’ Marieke heeft ervaren dat het zo met vintage werkt en wil dat met haar nieuwe idee ook doen. ‘En wanneer je transparant bent in welke onderdelen van je design duurzaam en waar je nog mee bezig bent kan je ook meer werken met iets moois creëren.’

Picture perfect

Het idee is om haar huidige bedrijf op galerie basis voor te zetten. De echt mooiste stukken blijft ze inkopen en verkopen. Het ontwikkelen van een nieuw item gaat nu op de voorgrond komen te staan bij Marieke. Maar eerst gaat ze reizen, met haar camper Europa in. Ontdekken wat er allemaal nog meer is. Vrij zijn! En dat is waar ze ook voor staat, vrijheid en eigenheid. Ook bij het kiezen van vintage items. ‘Je kan de stijlen mixen, juist die combinaties zijn leuk’. Kiezen omdat vintage een trend is vindt Marieke jammer. Je interieur persoonlijk maken vindt ze het belangrijkste van alles. 

Luister hier naar de Stijlcast met Marieke:

NB: Inmiddels is Marieke gestopt met Mariekke Vintage en ontwerpt zij zelf.


Stijlcast maakt gebruik van cookies.

We gebruiken noodzakelijke cookies om onze website goed te laten werken.

Met jouw toestemming plaatsen wij statistische cookies die worden gebruikt om de website te testen en te verbeteren. De gegevens die we verzamelen zijn altijd anoniem.

Als je marketingcookies accepteert, wordt bij het afspelen van video's die wij via YouTube op onze site plaatsen informatie over jouw gebruik van onze site gedeeld met YouTube, voor social media, adverteren en analyse.

Lees meer

Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Lees meer

Statistische cookies helpen eigenaren van websites begrijpen hoe bezoekers hun website gebruiken, door anoniem gegevens te verzamelen en te rapporteren.

Lees meer

Onze website maakt zelf geen gebruik van marketingcookies. Bij het afspelen van video's die wij via YouTube op onze site plaatsen, worden wel marketingcookies geinstalleerd. Je kunt deze marketingcookies uitzetten, maar dan kun je de video's mogelijk niet meer afspelen.