Koen van Guijze: ”Er schuilt poëzie in alles wat ik ontwerp.”

9 februari 2023 podcast

Hoe noem je iemand die licht sculpturen maakt en er ook nog eens poëzie in ziet. Een lichtkunstenaar? Koen van Guijze ontwierp in opdracht van oa het merk Serax betaalbare armaturen maar ook prachtige op maat gemaakte kunstige sculpturen voor hotels en high-end huizen.

Koen Van Guijze had al jaren mijn eigen zaak in verlichting in Antwerpen maar boeken vol schetsen van nieuw bedachte armaturen. Want er is altijd wel een armatuur te bedenken dat precies past in dat ene lastig te verlichten hoekje. Hij gebruikt echte materialen zoals staal, messing, beton, kurk, keramiek, zand en papier.

Zijn stijl is een mix van brutalisme en gesofisticeerde details. Of zoals hij zelf zegt: ”Er schuilt poëzie in alles wat ik ontwerp.” Hij laat zich inspireren door tal van beroemdheden. Zoals de Duitse kunstenaar Imi Knoebel en dichteres en Etal Adnan. En uit zijn eigen land België: Gert Voorjans en Jean Philippe Demeyer

Luister hier naar de podcast met Koen van Guijze:

De ‘Romeinse Pallazo’ armatuur in het hotel Botanicantwerp

De lamp ‘die van geen kante klopt’ op het kantoor van Koen van Guijze


Stijlcast maakt gebruik van cookies.

We gebruiken noodzakelijke cookies om onze website goed te laten werken.

Met jouw toestemming plaatsen wij statistische cookies die worden gebruikt om de website te testen en te verbeteren. De gegevens die we verzamelen zijn altijd anoniem.

Als je marketingcookies accepteert, wordt bij het afspelen van video's die wij via YouTube op onze site plaatsen informatie over jouw gebruik van onze site gedeeld met YouTube, voor social media, adverteren en analyse.

Lees meer

Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Lees meer

Statistische cookies helpen eigenaren van websites begrijpen hoe bezoekers hun website gebruiken, door anoniem gegevens te verzamelen en te rapporteren.

Lees meer

Onze website maakt zelf geen gebruik van marketingcookies. Bij het afspelen van video's die wij via YouTube op onze site plaatsen, worden wel marketingcookies geinstalleerd. Je kunt deze marketingcookies uitzetten, maar dan kun je de video's mogelijk niet meer afspelen.