Saar Scheerlings: ‘Het begon met een theedoosje’

25 februari 2023 ontdekken

Vormgever Saar Scheerlings gebruikt voor haar collectie (Untitled Talisman) materialen die veelal tweedehands zijn. De schuimmatrassen komen uit een failliet vakantiepark, de stoffen zijn restanten van theaters en modehuizen of oude kleding uit de kringloopwinkel en een oude sari is in stroken gescheurd om mee te knopen. 

Scheerlings studeerde aan Design Academy Eindhoven en maakt sculpturen, schilderijen en installaties. Haar interesse in het samensmelten van culturen, textielambachten en bouwmethoden door de eeuwen heen. Scheerlings: ‘Voor deze collectie meng ik alledaagse vormen en materialen met traditionele ambachten, zowel uit Nederland als uit andere plaatsen in de wereld. Zo zijn de vormen van de Talisman serie ontleend aan ongevouwen theedozen uit de papierbak’. 

Het begon met een theedoosje dat zij uitvouwde en beschilderde waardoor het al iets meer de vorm van een Talisman kreeg. Plat werd drie dimensionaal. De matrassen zijn gemaakt van schuimrubber die zij in reepjes sneed en verpakte deze in handbeschilderde zijde of tweedehands linnen en bond ze samen.

De sculpturen variëren van 30 tot 160 centimeter hoog en zien er krachtig en tegelijkertijd hebben zij een hoog aaibaarheidsgehalte.

De Talisman met de hand beschilderde zijde

Foto: Tommy Smits


Gerelateerde artikelen

Stijlcast maakt gebruik van cookies.

We gebruiken noodzakelijke cookies om onze website goed te laten werken.

Met jouw toestemming plaatsen wij statistische cookies die worden gebruikt om de website te testen en te verbeteren. De gegevens die we verzamelen zijn altijd anoniem.

Als je marketingcookies accepteert, wordt bij het afspelen van video's die wij via YouTube op onze site plaatsen informatie over jouw gebruik van onze site gedeeld met YouTube, voor social media, adverteren en analyse.

Lees meer

Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Lees meer

Statistische cookies helpen eigenaren van websites begrijpen hoe bezoekers hun website gebruiken, door anoniem gegevens te verzamelen en te rapporteren.

Lees meer

Onze website maakt zelf geen gebruik van marketingcookies. Bij het afspelen van video's die wij via YouTube op onze site plaatsen, worden wel marketingcookies geinstalleerd. Je kunt deze marketingcookies uitzetten, maar dan kun je de video's mogelijk niet meer afspelen.